Nieuwsflits 16

Hoe wilt u straks wonen?

Zo lang mogelijk lekker in uw eigen huis blijven wonen – het is de droom van velen. Maar is die droom ook reëel? Of is verhuizen eigenlijk verstandiger?

 

Wanneer u ouder wordt, veranderen uw eisen aan de woonsituatie. Comfort en veiligheid worden belangrijker. Dat geldt ook voor voorzieningen als huisarts, supermarkt en openbaar vervoer om de hoek.  Wij zetten een aantal overwegingen op een rij.

 

U houdt van uw buurt

Als u houdt van uw huis en uw buurt, wilt u daar liefst zo lang mogelijk blijven wonen. Maar past de woonomgeving straks wel? Voorzieningen in de buurt en looproutes zonder obstakels worden op de langere termijn belangrijk. Deze vragen helpen bij het maken van een keuze:

  • Is er een winkel, apotheek, huisarts en bushalte op loopafstand?
  • Is de buurt veilig?
  • Is de verstandhouding met uw buren goed?
  • Zijn er kinderen, goede buren of vrienden in de buurt die kunnen helpen als dat nodig is (mantelzorg)?
  • Is er een ontmoetingscentrum zoals een buurthuis, wijkcentrum of dienstencentrum?
  • Voor echtparen: is de buurt ook geschikt voor een alleenstaande?

Als u overal ‘ja’ op kunt antwoorden, voldoet uw buurt prima aan de eisen. Heeft u één of meerdere vragen met ‘nee’ beantwoord? Dan is het belangrijk om te kijken hoeveel waarde u hecht aan het desbetreffende punt.

 

U houdt van uw huis

Hoe fijn een huis ook is: de woning is óók een plek waar veel valpartijen plaatsvinden. Bijvoorbeeld doordat een drempel te hoog is of het tuinpad ongelijk. Gelukkig zijn er veel slimme oplossingen. De gemeente biedt hulp om in kaart te brengen wat nodig is om thuis te blijven wonen. De meeste gemeenten hebben een ouderenadviseur. Deze kan ook verwijzen naar deskundige vrijwilligers of professionals. Daarnaast kan een ergotherapeut advies op maat geven. Ergotherapie zit in het basispakket van de zorgverzekering.

 

Verbouwen

Een huis blijft langer geschikt als op de begane grond een slaap- en badkamer aanwezig zijn. Zijn die er niet, maar is achter het huis wel voldoende ruimte? Dan kan daar eventueel woonruimte worden aangebouwd. Let er dan meteen op dat u genoeg ruimte rondom het bed, in de badkamer en bij het toilet creëert, zodat een eventuele rolstoel geen probleem is. In de badkamer is een inloopdouche veiliger en comfortabeler dan een badkuip of een douchecabine met hoge instap. Op verschillende websites, zoals op Woonz.nl, vindt u meer informatie over het verbouwen of aanpassen van uw huis.

 

Tip: de blijverslening

Een huis verbouwen is duur. En een lening is niet altijd makkelijk te krijgen. Steeds meer gemeenten bieden huiseigenaren die hun woning levensloopbestendig willen maken daarom een ‘blijverslening’.

 

Huurhuis aanpassen

Ook huurders mogen (laten) klussen in hun huurwoning, zolang de aanpassingen een verbetering zijn en het pand goed verhuurbaar blijft. Hoewel de regels hiervoor soepeler zijn dan in het verleden, is het verstandig vooraf contact op te nemen met de verhuurder. Veel woningcorporaties hebben zogenoemde klusfolders met toegestane materialen en werkwijzen. Zijn die instructies er niet of wilt u ervan afwijken, dan is schriftelijke toestemming nodig. Een huurder die handelt volgens deze regels, hoeft de woning na afloop niet in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Ook kleine veranderingen hoeft u bij een verhuizing meestal niet terug te draaien. Denk aan veranderingen zoals handgrepen, een extra trapleuning of de verwijdering van drempels. Voor het ingrijpend verbouwen van een huurwoning is altijd toestemming nodig.

 

Verhuizen

Wilt u liever verhuizen? Let dan in elk geval op de buurt én natuurlijk op de woning zelf: zijn die geschikt voor de oude dag? Zo is een appartement vaak meer geschikt dan een oud huis met een grote tuin. Ook een mogelijkheid is een huis in een woongemeenschap. U heeft uw eigen woonruimte, maar er zijn ook gemeenschappelijke voorzieningen. Hulp is altijd in de buurt, en van de bewoners wordt ook de nodige inzet en betrokkenheid verwacht. Op de website van de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen en Woonz.nl vindt u veel informatie over. Bijvoorbeeld over verschillende woonlocaties, maar ook over diensten die ondersteunen bij het langer zelfstandig wonen, zoals thuishulp of maaltijdservice.

 

Bron: Plus

Geplaatst in FASv, Niet op voorpagina.