Nieuws flits 21

       

Jaargang 1 (2020) nummer 21

Dit is mantelzorg

 

Zorgen voor je naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg en mensen doen dit uit liefde voor elkaar. Maar wat verstaan we onder mantelzorg en wat niet? Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp.

Mantelzorgcompliment/waardering/vergoeding

Als mantelzorger lever je een belangrijke bijdrage aan de zorg voor je naaste. Gemeentes waarderen deze inzet van mantelzorgers. En laten dat jaarlijks blijken via de mantelzorgwaardering, ook wel een mantelzorgcompliment of mantelzorgvergoeding genoemd.

Gemeentes krijgen hiervoor budget, dat zij naar eigen inzicht mogen inzetten. De invulling verschilt daardoor per gemeente. De mantelzorgwaardering kan bijvoorbeeld bestaan uit een geldbedrag, kortingsbonnen of een bijeenkomst voor mantelzorgers.

Waar kan ik een mantelzorgcompliment aanvragen voor mijn mantelzorger?

U vraagt het mantelzorgcompliment aan bij uw eigen gemeente. Neem contact op met uw gemeente om te horen wat er in uw gemeente is geregeld. Het mantelzorgcompliment wordt ook wel mantelzorgwaardering of mantelzorgvergoeding genoemd.

Mantelzorgcompliment kan per gemeente verschillen

Het mantelzorgcompliment is een erkenning voor de mantelzorger. Iedere gemeente kan op een eigen manier vorm geven aan een mantelzorgcompliment/waardering/vergoeding. Bijvoorbeeld door een waardebon te geven. Of door gratis activiteiten aan te bieden op de dag van de mantelzorg, die is op 10 november.

Ook de voorwaarden voor het mantelzorgcompliment/waardering/vergoeding kunnen per gemeente verschillen. Gemeenten zijn in ieder geval verplicht om dit jaarlijkse blijk van waardering in een verordening te regelen.

Vraag bij uw eigen gemeente naar de verordening en de procedure voor het aanvragen van “Mantelzorgcompliment/waardering/vergoeding”

Meer informatie over mantelzorg vind u bij www.mantelzorg.nl

Geplaatst in FASv, Standaard.