Nieuwsbrief 6

Nieuwsbrief 6, 2017

Publicatiedatum: vrijdag 3 februari 2017.

Nederland heeft de beste zorg in Europa! (maar ook de duurste!)

Vorige week werd de Euro Health Consumer Index 2016 gepubliceerd, een analyse van de stand van zaken in de zorg in 35 landen in Europa.

Werd in 2015 Nederland nog 3e na Zwitserland en Noorwegen, in 2016 kwam Nederland bovenaan te staan met 925 punten, Zwitserland 2e met 904 punten en Noorwegen 3e met 865 punten. België is 4e met 860 punten. Op de laatste (35e!) plaats staat Roemenië met 497 punten.

Hoe komt dit nu? Belangrijk is de toegankelijkheid van de zorg. Nederland heeft relatief een zeer groot aantal ziekenhuizen en behandel klinieken en vooral ook eerstehulpposten (160!), die goed toegankelijk zijn uitstekend zijn bemenst. Ook de resultaten van de zorg staan bovenaan in de scores. De wachttijd voor afspraken en ingrepen kan wel wat beter, (200 punten voor Nederland tegenover de hoogste Zwitserland en België met 225 punten maar bv Zweden met 110 punten!)
Ook, hoewel wij dat zelf niet zo vinden, beoordelen wij het toch positief dat Nederland ook hoog scoort in preventie. Met Luxemburg scoren wij de hoogste score voor preventie in de zorg!

Een belangrijke punt voor de kwaliteit van de zorg is dat de huisarts de bewaker is in de eerst lijn in de zorg. Zonder een doorverwijzing van de huisarts zal (behoudens in spoedgevallen) het ziekenhuis geen behandeling starten! Dat is uniek in Europa.

Belangrijk wordt ook gevonden dat zorgverzekeraars en zorgamateurs zoals politici en bureaucraten nagenoeg geen invloed hebben op de afspraak tussen de specialisten en patiënt over de medische behandeling. Wat ook opviel is de sigaretten verkoop per inwoner boven 15 jaar.

Onderaan staan Zweden, Noorwegen en Engeland met 750 stuks maar daar staat vlak bij Nederland met 800 sigaretten per inwoner. Topscoorders zijn Bulgarije en Griekenland met 2300 sigaretten per inwoner!

Net als vorig jaar heeft Nederland ook weer het predikaat: “Duurste zorg van Europa”  gekregen. Als het land dat wil blijven betalen (en dat doen wij allemaal via de premie en het eigen risico!)  vindt men dit prima maar zij adviseren wel om eens goed te kijken naar de effectiviteit van het aantal opnames in ziekenhuizen . Dat is ook per persoon het hoogst in Europa !

Contant betalen moet mogelijk blijven

We pinnen steeds meer, maar een duidelijke meerderheid van de bevolking (71%) vindt dat het ook mogelijk moet blijven voor betalingen buiten de deur contant geld te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek dat De Nederlandsche Bank heeft laten verrichten voor het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), een overleg waarin diverse maatschappelijke instanties verbeteringen bespreken van de efficiëntie in het betalingsverkeer.

Het MOB beveelt aan om consumenten bij betalingen buiten de deur altijd de keus te geven tussen elektronisch (‘pinnen’) en contant betalen. U kunt het DNB bulletin “Contant betalen” hier lezen.

Kleine verbetering pensioenen

De Nederlandse pensioenfondsen zijn het jaar 2017 goed begonnen. Hun dekkingsgraad steeg in januari gemiddeld van 102% naar 103%. Omdat de rente in de eerste maand van dit jaar verder omhoog ging, zagen fondsen hun verplichtingen afnemen, aldus onderzoeksbureau Aon Hewitt. Hiermee zet de trend van lichte stijgingen die zich aan het eind van het vorig jaar voordeed, zich door.

Geplaatst in KG, Niet op voorpagina.