Nieuwsbrief 20

Nieuwsbrief 20, 2017

Publicatiedatum: vrijdag 28 april 2017.

Hoofdlijnenakkoord specialistische zorg.

Het hooflijnen akkoord voor de medisch specialistische zorg is verlengd tot eind 2018.
Dit betekent dat, behoudens inflatie, de kosten van ziekenhuizen en specialisten met 1,6 % mogen stijgen tot bijna 22 miljard Euro. Daar kan nog wel een bedrag bovenop voor de stijgende kosten van wijkverpleging.

De vraag naar wijkverpleging stijgt namelijk erg snel. Dat valt te verwachten bij het langer thuis wonen van ouderen. De vereniging van ziekenhuizen had, vanwege de stijgende vraag naar ziekhuizen en de inkoop van dure medicijnen, een verhoging gevraagd van 3,5 %
Wel moet er ook hard worden gewerkt aan verschuiving van zorg in ziekenhuizen naar de zorg in de eerste lijn, b.v. huisartsen. Dat is ook een van de eisen voor de organisatie van de zorg in 2030! Dit is nog een besluit van het oude kabinet.  De onderhandelingen van de zorgverzekeraars met het zorgveld over de budgetten in 2018 moeten nu al worden gestart.

Een ander punt bij de kostenprognose is de positie van de specialisten. De regering en de zorg-verzekeraars zouden graag zien dat het vrij ondernemerschap van specialisten in de ziekenhuizen wordt vervangen door een loondienstverhouding met de ziekenhuizen. Omdat door het vrij ondernemerschap de specialist (financieel!) gebaat is met zoveel mogelijk onderzoeken en ingrepen, kan dit de kosten van de zorg (en het inkomen van de specialist!) goed opvijzelen. Minister Schipper heeft enige jaren terug al geprobeerd om dit te realiseren, maar het is haar niet gelukt.
Laten wij hopen dat het nieuwe kabinet er wel in slaagt.

Al met al betekent dit, en de mededeling van diverse zorgverzekeraars dat de subsidie op de premie door de zorgverzekeraars (2017: ongeveer 1,5 miljard Euro) ten einde loopt omdat de reserves tot een minimum zijn gedaald, negatief nieuws voor de hoogte van de premie in 2018! Wij wachten af!

Aceeptgirokaart blijft voorlopig.

De klassieke gele papieren betaalkaart mag blijven voortbestaan. Dat is positief nieuws voor veel verstokte gebruikers van de acceptgiro.

De bekende papieren acceptgiro zou met ingang van 1 januari 2019 verdwijnen. Maar Currence, de eigenaar van de acceptgiro, heeft besloten deze einddatum voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Onderzoek wijst uit dat de betaalkaart nog steeds door een aantal consumenten wordt gebruikt en gewaardeerd. Ook veel goede doelen maken er nog steeds gebruik van. Wel blijven Betaalvereniging Nederland en de banken gebruikers van de acceptgiro adviseren om het verouderde betaalmiddel te vervangen. Bijvoorbeeld door (digitaal) Incassomachtigen of iDEAL.

bron: SeniorWeb

NVOG stuurt opnieuw brief aan informateur Schippers.

De ouderenorganisaties ANBO, KNVG, NVOG en NOOM hebben opnieuw een brief gestuurd aan informateur mevrouw Schippers. In de brief geven de organisaties aan het niet verstandig te vinden om de inkomensgrens tot waar de pensioenpremie aftrekbaar is, te verlagen.Ook pleiten zijn voor het niet-verlagen van het fiscaal maximaal toegestane opbouwpercentage voor pensioenen. De brief met de argmentaties voor deze gezamenlijke standpunten kunt u hier lezen.

De MAX Academie voor ouderen.

Deze maand is het MAX-web college gestart   Op www.maxvandaag.nl  biedt omroep MAX vijftigplussers colleges, lezingen en presentaties in de vorm van onlinevideo’s.

De eerste tiendelige collegereeks “Gezond en gelukkig oud worden” wordt verzorgd door de Leyden Academy on Vitality and Aging. Kijk er eens naar, het is best interessant wat zij te bieden hebben.

Geplaatst in KG, Niet op voorpagina.