Nieuwsbrief 26

 

Van 1 oktober tot en met 8 oktober wordt de “Week tegen Eenzaamheid”
georganiseerd. Deze is ingesteld door het ministerie van VWS in het kader van “Het Pact voor de Ouderenzorg”, het grote project van minister Hugo De Jonge om de positie van de ouderen in Nederland te verbeteren.

De programma’s hierin zijn:

Langer Thuis wonen”, “Verbetering verpleeghuissector” en “Eén tegen Eenzaamheid”.

Dat laatste wordt gedaan met een brede beweging in de samenleving die ervoor staat dat ouderen mee doen en voelen dat zij ertoe doen, ook als ze minder vitaal of actief zijn, DUS SAMEN.  Er is een Nationale Coalitie gevormd waaraan vele bedrijven, organisaties en verenigingen, maar ook Gepensioneerden organisaties, aan meedoen.

 

Aan het Pact voor Ouderenzorg is in de laatste jaren veel aandacht aangegeven.  Er zijn rapporten geschreven, bijeenkomsten belegd en acties opgezet, maar het is nog lang niet klaar. Laten wij hopen dat na de verkiezingen volgend jaar maart door het nieuwe kabinet daar verder gevolg aan wordt gegeven.

 

Eenzaamheid is, zeker ook de coronatijd, een groot probleem. Vele ouderen durven geen bezoek te ontvangen, missen het contact met de samenleving en voelen zich eenzaam, zeker als men alleen woont.  Iedereen wil graag dat andere mensen zich prettig voelen, verbonden met anderen. Toch gaat dit dikwijls mis. Een klein steuntje in de rug kan dan een groot verschil maken. Als je erop let zie je duidelijke momenten waarop een mens zich eenzaam kan gaan voelen. Bijvoorbeeld als een partner komt te overlijden, als iemand verhuist of met pensioen gaat. Ook als mensen wat minder mobiel worden ligt de eenzaamheid op de loer. En door het jaar heen zijn er momenten waarop iemand zich bijzonder eenzaam kan voelen. (En dat is niet alleen bij ouderen zo ook jongeren hebben hier dikwijls last van.)

 

Zowel persoonlijk als in groepsverband kunnen wij er wat aan doen. Op dit moment is door de Coronacrisis het moeilijk om groepsactiviteiten te organiseren, laten wij hopen dat dit spoedig tot het verleden gaat behoren en er weer bijeenkomsten kunnen plaatsvinden. Vele ouderen vinden het leuk bij elkaar te komen en contact met elkaar te hebben. Uw vereniging kan daar zeker mee scoren.

Maar ken je een familielid, vriend of buurtgenoot die het moeilijk heeft? Dan is het fijn om hem of haar weer op weg te helpen. Dat kan simpel: spreek degene aan en vraag hoe het ermee gaat. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Nog beter is om samen een activiteit te gaan doen, wat zou hij of zij leuk vinden. De een houdt van tuinieren, de ander van biljarten. De een wandelt graag samen, de ander gaat liever in een leesclub. Misschien heeft men een hobby, besteedt dan daar aandacht aan. Kijk wat er mogelijk is.

 

Vanaf 1 oktober zal aan deze bijzondere week veel aandacht worden gegeven zowel op radio en televisie, maar ook in de pers. Wellicht ook een aansporing voor u  en uw vereniging om er iets mee te doen.

Meer informatie?

www.eentegeneenzaamheid.nl   en  www.weektegeneenzaamheid.nl

Geplaatst in FASv, Niet op voorpagina.