Nieuwsbrief 36

                           

Welkom bij de Koepel Gepensioneerden

De grootste seniorenorganisatie in Nederland, met voor de belangenbehartiging inzetbare deskundigheid op de terreinen pensioenen en inkomen, zorg, welzijn en wonen. Aangesloten zijn ruim 150 organisaties van gepensioneerden en de seniorenorganisaties KBO-Brabant en FASv.

Ouderen willen inspraak in transitie naar nieuw pensioencontract.

 

21 september jl. ging Koepel Gepensioneerden op bezoek bij minister Koolmees. Het overleg vond plaats op aandringen van de seniorenorganisaties, die hun rol in de besluitvorming niet in verhouding achten met de enorme pensioenbelangen die bij dit akkoord in het geding zijn. Koepel Gepensioneerden wil, samen met de andere ouderenorganisaties, actief betrokken zijn bij de verdere invulling van de cruciale details voor gepensioneerden, die direct van invloed zijn op hun juridische positie en hun huidige en toekomstige financiële situatie.

Koepel Gepensioneerden wil meepraten bij de verdere invulling van het concept-wetsontwerp, dat minister Koolmees eind november op papier hoopt te hebben. Het overleg van 21 september was gericht op overeenstemming hóe gepensioneerden meer inspraak zouden kunnen krijgen met betrekking tot het ontwerp, in het bijzonder met betrekking tot de transitie van het pensioenvermogen naar de nieuwe pensioencontracten en de overgangsperiode tot 1 januari 2026, wanneer – volgens de huidige planning – de nieuwe pensioenwetgeving van kracht wordt.

Het ‘definitieve pensioenakkoord’ waaronder sociale partners en minister Koolmees 4 juli jl. hun handtekening zetten, betreft vooral hoofdlijnen en een aantal voor de onderhandelaars relevante punten. Veel specifieke pensioendetails moeten nog worden uitgewerkt. Gepensioneerden kunnen tot nu toe, zeer tot hun ongenoegen, daarbij alleen adviseren vanuit de ‘Klankbordgroep Jong-Oud’.

Hoewel geen specifieke procedurele of inhoudelijke toezeggingen zijn gedaan, heeft de minister positief op de aangedragen oplossingen gereageerd en aangegeven na te zullen denken over wegen om ook een vertegenwoordiging van gepensioneerden te laten meedoen in de zoektocht naar oplossingen van de verdelingsvraagstukken die hen direct treffen.

Via deze link leest u een onverkorte impressie van de bijeenkomst, opgetekend door Koepelvoorzitters Jaap van der Spek en Joep Schouten, die namens Koepel Gepensioneerden bij het overleg aanwezig waren.

Waar houden wij ons mee bezig?

Koepel Gepensioneerden behartigt samen met haar zusterorganisaties en andere ouderenbelangenverenigingen de belangen van de ruim 3 miljoen pensioengerechtigden bij de overheid, politieke partijen en andere relevante instanties.

Geplaatst in KG, Niet op voorpagina.