Wees voorzichtig trap er niet in

 

Nepmelding over corona via sms

maandag 31 augustus 2020

Het RIVM waarschuwt voor valse sms’jes over corona. In de berichten staat dat u ergens bent geweest waar het virus is opgedoken en dat iemand van de GGD u gaat bellen.

Wie zo’n bericht op zijn telefoon krijgt, schrikt er misschien van. Zeker als u de afgelopen dagen op een drukke plek bent geweest. De aankondiging van een telefoontje van de GGD is zo op het eerste gezicht ook geloofwaardig. Maar aan de andere kant: hoe weet de afzender waar u allemaal bent geweest? En hoe komt de GGD aan uw telefoonnummer?

Bangmakerij

De sms is vals. Net als bij phishing via e-mail willen de afzenders u bang maken. Ze hopen dat u de melding gelooft en de telefoon opneemt als de zogenaamde GGD-medewerker opbelt. Waar ze op uit zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk uw bankgegevens.

De valse sms kan er zo uitzien:

App CoronaMelder

Er komt een landelijke app die het kan melden als u in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Die app heet CoronaMelder. In een paar provincies testen ze de app, maar hij is nog niet landelijk ingevoerd. Krijgt u een bericht dat u niet vertrouwt of belt iemand u namens de GGD? Hang bij twijfel direct op en bel zelf naar de lokale afdeling van de GGD.

 

Phishingchecker

Nepmails zijn steeds lastiger te herkennen.

Daarom geeft SeniorWeb gratis advies bij verdachte e-mails.

Als lid van SeniorWeb kunt u verdachte e-mails naar de Phishingchecker toesturen.

U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

kopie van Seniorweb

Geplaatst in Nieuwsbrief, Standaard.