Nieuwsbrief 23

Nieuwsbrief 23, 2018

Publicatiedatum: vrijdag 15 juni 2018.

Proeftuin Ruwaard in Oss.

Een tweetal leden van de commissie Zorg, Welzijn, Wonen & Mobiliteit heeft onlangs een bezoek gebracht aan de wijk Ruwaard in Oss. Een korte schets van de wijk: zo’n 13.000 inwoners en op veel fronten slechtere cijfers dan gemiddeld in de gemeente Oss. Denk hierbij aan (langdurig) werkelozen, mensen met een lage sociaal economische status en in verhouding veel ouderen (waarvan zo’n 30% kwetsbaar).

Onder de mooie naam “proeftuin Ruwaard” draait een project dat moet leiden tot een vitale wijk waar wijkbewoners tegen lagere kosten een betere (positieve) gezondheid ervaren. Dit project is een aantal jaren geleden voorzichtig gestart en per 1 januari 2018 is een grote stap voorwaarts gezet. Vanaf die datum is er één wijkbudget voor Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en welzijn.

Centraal staat de wijkbewoner. Is er behoefte aan hulp dan gaat de wijkbewoner bij hem of haar thuis aan tafel met een op maat samengesteld team hulpverleners. Daarmee wordt voorkomen dat de wijkbewoner van de ene naar de andere hulpverlener moet en iedere keer opnieuw zijn verhaal moet doen. Samen met het team wordt de beste oplossing bedacht en uitgevoerd.
Middenin de wijk staat een oud schoolgebouw. Dit gebouw is door de gemeente ter beschikking gesteld en fungeert als het hart van de wijk. Daarom heet het ook “Ons huis van de wijk”.

Wijkbewoners organiseren tal van activiteiten, heel laagdrempelig. Dat varieert van kaarten tot kookclubjes en het repareren van spullen tot een klein winkeltje met tweedehands aanbod. Gewoon binnenlopen en koffie drinken? Geen probleem. Prima bij het bestrijden van eenzaamheid.
Het wijkbudget waaruit de inzet van de aangesloten organisaties wordt betaald, is door de gemeente Oss beschikbaar gesteld. Gebaseerd op de “omzet” van de organisaties in 2017 en staat voor 5 jaar vast. De organisaties beheren het wijkbudget, de gemeente heeft hierbij geen formele rol. Voor de wijkbewoner is een bijkomend voordeel dat hij geen eigen bijdrage hoeft te betalen. Dat komt omdat er geen Wmo beschikking afgegeven wordt. Financieel gezien zal de nieuwe aanpak flink rendement opleveren. Dat gaat hand in hand met het zogenoemde maatschappelijk rendement.

Tevreden wijkbewoners die beter leven, meer bewegen en meer sociale contacten hebben.
Het idee dat nu in Oss in de praktijk wordt gebracht, is natuurlijk op veel meer plaatsen in Nederland toe te passen. Veel gemeenten zijn geïnteresseerd in de aanpak, maar ook in de fouten die in het traject worden gemaakt. Wilt u meer weten over de filosofie en de manier van werken in Oss: www.proeftuinruwaard.nl

Geplaatst in KG, Niet op voorpagina.